Να κάνουν ποδήλατο, αλλά να μην το παρακάνουν!

Την άδεια στις γυναίκες να οδηγούν ποδήλατα και μοτοποδήλατα δημοσίως, έστω και σε περιορισμένους μονάχα χώρους, φέρεται να έχει δώσει η θρησκευτική Αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της χώρας.

Πρόκειται, ωστόσο, για μέτρο του οποίου η εφαρμογή περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως τόπους αναψυχής.

Η εφημερίδα Al-Yawm φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου της σαουδαραβικής θρησκευτικής αστυνομίας, στις οποίες αναφέρεται ότι οι γυναίκες μπορούν να οδηγούν ποδήλατο εντός πάρκων και τόπων αναψυχής, ωστόσο πρέπει να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή τους και να φορούν ολόκληρη την παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία "αμπάγια".

Η Σαουδική Αραβία, η οποία ακολουθεί εσωτερικά μία υπερσυντηρητική ερμηνεία του Ισλάμ, απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν.

Οι γυναίκες απαγορεύεται επίσης να οδηγούν ή να βρίσκονται ως συνοδηγοί επάνω σε μηχανές, μοτοποδήλατα και ποδήλατα σε δημόσιο χώρο.

Δεν υπάρχει πληροφόρηση ως προς τα αίτια της μερικής χαλάρωσης των σχετικών κανόνων.

Στις δηλώσεις του, ο αξιωματούχος της θρησκευτικής αστυνομίας έκανε λόγο για χρήση του ποδηλάτου "αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς" και όχι για μεταφορικές ανάγκες, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνδρες για να μην σημειώνονται κρούσματα "παρενόχλησης".