Λίβυοι πρώην αστυνομικοί επιτέθηκαν σεξουαλικά σε Βρετανίδες ακτιβίστριες

Τέσσερις Λίβυοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για σεξουαλική επίθεση κατά Βρετανίδων ακτιβιστριών σε οργάνωση ανθρωπιστικής αρωγής. Οι δύο Βρετανίδες απήχθησαν σε πέρασμα ελέγχου κοντά στη Βεγγάζη και κρατήθηκαν για ώρες, πριν να απελευθερωθούν, την Τετάρτη.

Οι γυναίκες συμμετείχαν σε αυτοκινητοπομπή που κινούταν οδικώς από το Μαρόκο προς τη Γάζα. Όταν οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα στα μέλη του κομβόι, πέντε μέλη της αποστολής, συμπεριλαμβανομένων των δύο γυναικών, ναύλωσαν ταξί για τη Βεγγάζη ώστε να κινηθούν αεροπορικώς προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο σημείο ελέγχου όμως, οι γυναίκες συνελήφθησαν και καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν βίαιη σεξουαλική επίθεση.

Σύμφωνα με αξιωματικό του λιβυκού στρατού, οι συλληφθέντες ανήκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, ωστόσο είχαν απομακρυνθεί από αυτές εδώ και πολλούς μήνες.

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λιβύη, Μάικλ Άρον, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε το περιστατικό ανατριχιαστικό. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, το περιστατικό έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε η προσευχή σε πολλά τζαμιά της χώρας άρχισε την Παρασκευή με καταδίκη της επίθεσης.

Μετά την απελευθέρωσή τους, οι γυναίκες οδηγήθηκαν στο τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη και σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, ήδη έχουν επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία.