“Νεκροί, τραυματίες και σκυλιά να τρώνε πτώματα”

"Είδα νεκρούς και τραυματίες παντού στο έδαφος. Είδα ανθρώπινα μέλη το ένα πάνω στο άλλο και σκυλιά να τρώνε πτώματα δυο ημέρες έπειτα από σφαγή". Η μαρτυρία του 14χρονου Χασάν συγκλονίζει.

"Βλέπετε αυτά τα σημάδια; Τα χέρια μου ήσαν δεμένα με πλαστικό σχοινί. Τα είχαν σφίξει πάρα πολύ. Υπήρχαν παιδιά στο κελί μου και τούς είχαν δέσει τα χέρια με τον ίδιο τρόπο. Καθένας έσβηνε το τσιγάρο του πάνω μου", αναφέρει ο 15χρονος Χαλίντ. Έζησε τη φρίκη, τα βασανιστήρια και την πείνα. Ήταν έγκλειστος επί 10 μέρες χωρίς φαγητό στο παλιό του σχολείο. Σήμερα, ο χώρος είναι τόπος κράτησης και βασανιστηρίων.

Κόκκινο συναγερμό κρούει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα παιδιά" για τα ψυχικά τραύματα πολλών παιδιών στη Συρία. Μικρά παιδιά, ακόμη και νηπιακής ηλικίας έχουν γίνει μάρτυρες δολοφονιών, βασανιστηρίων και άλλων αγριοτήτων στη διάρκεια της 18μηνης κρίσης που συνταράσσει τη χώρα.

Η οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, έδωσε στη δημοσιότητα "σοκαριστικές μαρτυρίες" στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στα συριακά σύνορα, που δείχνουν ότι "παιδιά έγιναν στόχος άγριων επιθέσεων, είδαν να πεθαίνουν οι γονείς τους, αδέλφια τους ή άλλα παιδιά, υπήρξαν μάρτυρες ή θύματα βασανιστηρίων".

"Φριχτές πράξεις βίας έχουν διαπραχθεί σε βάρος των παιδιών στη Συρία. Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από ειδική φροντίδα για να ξεπεράσουν τα τραύματα που έχουν υποστεί", δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Τζασμίν Γουίτμπρεντ.

"Οι μαρτυρίες τους πρέπει να καταγραφούν για να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τις βιαιότητες σε βάρος παιδιών", τόνισε.

Μάλιστα, η οργάνωση απευθύνη έκκληση στον ΟΗΕ να επισπεύσει την έρευνα για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στη Συρία. Τόνισε ότι τής αρνήθηκαν την πρόσβαση στη Συρία, αλλά επεσήμανε ότι "οι μαρτυρίες των παιδιών στην πλειονότητά τους επαληθεύουν τις παραβιάσεις στις οποίες έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Μεταξύ των 29.000 νεκρών στη Συρία, περισσότερα από 2.000 είναι παιδιά.