Εξαναγκαστικές εκτρώσεις και… νύφες πτώματα

Η βαρειά παρακαταθήκη που άφησε ο Μάο, καμία γυναίκα να μην γεννά πάνω από ένα παιδί, έχει απρόβλεπτες και θλιβερές συνέπειες για την κινεζική κοινωνία ακόμη και σήμερα.

Περίπου 10 εκατομμύρια (!) εξαναγκαστικές εκτρώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Κίνα. Η κυβέρνηση, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Οικογενειακού Ελέγχου και Πληθυσμού, επιβάλλει τη νομοθεσία με κάθε βίαιο μέσω, με απειλές ακόμη και συλλήψεις. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, ακόμη και γνωστές πολυεθνικές υποβάλλουν τις εργαζόμενες τους σε αναγκαστικούς κολπικούς ελέγχους κάθε τόσο. Όποια διαπιστωθεί ότι είναι έγκυος για δεύτερη φορά οδηγείται υποχρεωτικά σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε έκτρωση.

Η Nie Lina συλλαμβάνεται επειδή είναι έγκυος χωρίς... κρατική άδεια

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Feng και του Deng Jiyuan. Η Feng ήταν ήδη 7 μηνών έγκυος όταν – μετά από καταγγελία- συνελήφθη και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί οι αστυνομικοί της έδεσαν τα μάτια, την υποχρέωσαν να υπογράψει χωρίς να βλέπει κάποια χαρτιά και οι γιατροί της χορήγησαν ένα φάρμακο που προκαλεί αποβολή.

Η φωτογραφία που κατάφερε να τραβήξει ο σύζυγός της (στην αρχή του άρθρου) έκανε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Αυτοκτονίες και νύφες πτώματα

Όμως οι συνέπειες δεν σταματούν εδώ. Μια στις δυο γυναίκες (56%) που αυτοκτονούν παγκοσμίως είναι από την Κίνα. Οι διεθνείς οργανώσεις αποδίδουν το εκρηκτικό αυτό ποσοστό στην πολιτική των αμβλώσεων αλλά και την γενικότερη θέση των γυναικών στην κινεζική κοινωνία.

Λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού που ακολουθεί το Πεκίνο εδώ και δεκαετίες, πολλές οικογένειες επιλέγουν να κρατήσουν τα αρσενικά παιδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην Κίνα να υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από γυναίκες.

Πολλοί γονείς πιέζουν ασφυκτικά τα παιδιά τους να παντρευτούν. Πολλές φορές αυτό δεν είναι δυνατό.

Ένα μακάβριο έθιμο που ίσως δείχνει πιο γλαφυρά από οποιοδήποτε αριθμό το μέγεθος των επιπτώσεων στους ανθρώπους είναι ότι πολλές οικογένειες που χάνουν γιους που δεν κατάφεραν να παντρέψουν, πληρώνουν αδρά προκειμένου να ξεθαφτούν σοροί νεκρών γυναικών και να ταφούν δίπλα στα παιδιά τους για να τους συνοδεύει μια νύφη, έστω και μετά θάνατον.