Πούτιν: “Έλεγχοι ρουτίνας” οι αιφνίδιες έρευνες στα γραφεία διεθνών ΜΚΟ

Το δριμύ κατηγορώ της Δύσης έχουν προκαλέσει μια σειρά αιφνιδιαστικών  ερευνών σε γραφεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)από τις ρωσικές αρχές την τελευταία εβδομάδα ,  περιλαμβανομένης της σημαντικότερης οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Μεμόριαλ, καθώς και των γραφείων στην Μόσχα των οργανώσεων Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) και Διεθνής Αμνηστία. 

Αυτή η πολιτική της Ρωσίας έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει κατηγορήσει πολλές φορές τη Μόσχα για καταπάτηση των ανθρωπινών δικαιωμάτων και στέρηση ατομικών ελευθεριών.Η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν από την πλευρά τους την έντονη ανησυχία τους,  ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού “της κοινωνίας των πολιτών”.

Απατώντας σήμερα στις κατηγορίες- και μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε  τις έρευνες  στα γραφεία ΜΚΟ ως “ ελέγχους ρουτίνας”   που σχετίζονται με “τις υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου να επαναφέρουν στη γραμμή της νομιμότητας της δραστηριότητες αυτών των οργανώσεων”.

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιχαήλ Φιεντότοφ επεσήμανε πως “παρέλαβε έγγραφα από τους εισαγγελείς πολλών περιοχών, σύμφωνα με τα οποία οι έρευνες στα γραφεία των ΜΚΟ γίνονται για αν εξακριβωθεί   εάν αυτές υπακούουν στις νομοθεσίες σχετικά με την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, εάν οι ΜΚΟ κατασκευάζουν, ή μη, εκρηκτικά”. 

“Σε μία από τις ελεγχόμενες ΜΚΟ ανακάλυψαν ότι δεν είχε πρόγραμμα μυοκτονίας. Πρόκειται πράγματι για ένα σημαντικό ατόπημα”, είπε ειρωνικά ο Φιεντότοφ, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.