Ομάν: Άσυλο στην οικογένεια Καντάφι

Οι Αρχές του Ομάν παραχώρησαν σήμερα και επισήμως άσυλο στα μέλη της οικογένειας του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

"Η χήρα Σαφία Καντάφι, καθώς επίσης η κόρη της Αΐσα και οι γιοι της Μοχάμεντ και Χάνιμπαλ με τα παιδιά τους βρίσκονται στο Ομάν από τον Οκτώβριο του 2012" είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Σουλτανάτου.

"Εγκρίναμε τις αιτήσεις τους για ασυλία υπό τον όρο ότι δεν θα συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες" ανακοίνωσαν οι αρχές του Ομάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης επιβεβαίωσε την είδηση αλλά δεν αναφέρθηκε σε πιθανή κίνηση της Λιβύης να ζητήσει την έκδοση των μελών της οικογένειας Καντάφι. Η Αΐσα και ο Χάνιμπαλ   καταζητούνται από την Ιντερπόλ -κατόπιν αιτήματος από τις αρχές της Λιβύης -  αλλά δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα για τον Μοχάμεντ  ή την χήρα Σαφία Καντάφι.

Νωρίτερα, τα έκπτωτα  μέλη της οικογένειας Καντάφι ζούσαν στην Αλγερία, όπου είχαν καταφύγει το 2011, λίγο πριν τη σύλληψη και τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης από τους αντικαθεστωτικούς.

Στις 20 Οκτωβρίου του 2011  ο Μουαμάρ Καντάφι και ο γιός του Μοτασίμ συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν κοντά στην Μισράτα, ενώ μετέβαιναν στη γενέτειρά του έκπτωτου ηγέτη, την Σύρτη. Αφού οι σωροί τους  εκτέθηκαν για 5 ημέρες μέσα σε ένα ψυγείο κρεάτων,ο Καντάφι και ο γιος του κηδεύτηκαν στις 25 Οκτωβρίου, το πρωί, σε άγνωστη τοποθεσία κάπου στην έρημο.