Υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Αρμενίας το… σκάκι

Ένα μικρό κράτος στον Καύκασο με μόλις 3.000.000 κατοίκους έχει αναδείξει τα τελευταία 7 χρόνια 30 παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι! Μα ποιο είναι το μυστικό της Αρμενίας και αναδεικνύει τον έναν μετά τον άλλον τους μαιτρ του διασημότερου – και πιο εγκεφαλικού- παιχνιδιού στον κόσμο;

Ότι το σκάκι διδάσκεται υποχρεωτικά σε κάθε σχολείο! Και η Αρμενία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου το σκάκι είναι υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία...

Το παιχνίδι εντάχθηκε στη... διδακτέα ύλη ήδη από τη δεύτερη τάξη του δημοτικού εδώ και 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του υπουργείου Παιδείας της χώρας, η εκμάθηση σκακιού μπορεί να προάγει το πνεύμα και να αποτελέσει θεμέλιο για μια καλύτερη κοινωνία.

“Το σκάκι έχει θετική επίδραση στις επιδόσεις τους και σε άλλα μαθήματα. Μαθαίνουν να σκέφτονται, τους δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση” επιβεβαιώνει η Rosanna Putanyan, δασκάλα σε ένα δημοτικό.

“Το σκάκι καλλιεργεί πολλές δεξιότητες: ηγετικές ικανότητες, λήψης αποφάσεων, στρατηγικό σχεδιασμό, συλλογιστική και υπευθυνότητα” αναφέρει στο Al Jazeera ο Αρμένιος υπουργός Παιδείας, Armen Ashotyan.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί μέχρι στιγμής προκειμένου να εξοπλιστούν τα σχολεία με τα απαραίτητα αλλά και να επιμορφωθούν οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν στα παιδιά σκάκι.

Το σκάκι έγινε διάσημο στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία στα 1960 ενώ η φήμη του Tigran Petrosian, Αρμένιου παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι απογείωσε τη δημοτικότητα του παιχνιδιού.