Στο αποκορύφωμα η βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι του Μπαγκουί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, καθώς οι αντάρτες της οργάνωσης Seleka ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην πόλη.

"Καλούμε όλο τον κόσμο, πολίτες και στρατιώτες, να παραμείνουν ήρεμοι εν αναμονή της άφιξης των δυνάμεών μας στο Μπαγκουί, ώστε να αποφευχθούν οι άχρηστες συγκρούσεις" δήλωσε από το Παρίσι ένας από τους εκπροσώπους των ανταρτών, ο Ερίκ Μασί .

Ωστόσο,εκπρόσωπος της προεδρίας διέψευσε την επικείμενη άφιξη των ανταρτών στην πρωτεύουσα και κάλεσε εξ ονόματος του πρόεδρου τους κατοίκους του Μπαγκουί ,να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν τις δουλειές τους. "Δεν πρέπει να υποκύψουν στον πανικό. (Ο πρόεδρος) δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε αιματοχυσία και τείνει χείρα συνεργασίας στους Seleka", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία πάντως, η πληροφορία για άφιξη των ανταρτών στην πρωτεύουσα, έχει προκαλέσει πανικό. "Όλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Τα σχολεία έδιωξαν του μαθητές. Ανησυχούμε", είπε μια έμπορος. Στο λιμάνι του Μπαγκουί, "εκατοντάδες άνθρωποι" προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοιάρια που διασχίζουν τον ποταμό Ουμπάνγκι για να περάσουν στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στα βόρεια της πρωτεύουσας, στο λεγόμενο ΡΚ12 (12ο χιλιόμετρο), την πραγματική "είσοδο" στην πόλη, έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες από τη Νότια Αφρική ενώ στο αεροδρόμιο του Μπαγκί υπάρχουν 250 Γάλλοι στρατιώτες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη διευκρινίσει ότι στόχος των στρατιωτών είναι να υπερασπιστούν "τους Γάλλους υπηκόους και τα γαλλικά συμφέροντα".

Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία .

Την περασμένη Κυριακή οι αντάρτες έδωσαν στην κυβέρνηση διορία 72 ορών προκειμένου να τηρήσει τους όρους των συμφωνιών της Λιμπρεβίλ, που είχαν υπογραφεί στις 11 Ιανουαρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και η ένταξη των μαχητών των Seleka στο στρατό.