Ζήτησε συγγνώμη ο Νετανιάχου στον Ερντογάν για το Στολίσκο Ελευθερίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απολογήθηκε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο τούρκων ακτιβιστών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους το 2010, κατά τη διάρκεια επέμβασης ισραηλινών στρατιωτών σε σκάφη φιλανθρωπικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Το τηλεφώνημα του Ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα έγινε κατόπιν προτροπής του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ακόμα ότι  ο Νετανιάχου δέχτηκε να καταβάλλει αποζημίωση στους συγγενείς των τούρκων θυμάτων και  ο  Ερντογάν αποδέχθηκε τη συγγνώμη του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποδέχτηκε "εξ ονόματος του τουρκικού λαού" τη συγγνώμη του Ισραηλινού ομολόγου του και οι δύο πρωθυπουργοί "συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η συμφωνία" για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Ερντογάν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, ο Νετανιάχου δήλωσε στον Ερντογάν ότι το Ισραήλ έχει άρει ουσιωδώς τους περιορισμούς όσον αφορά την εισαγωγή εμπορικών ειδών (σ.σ. που δεν προορίζονται για στρατιωτική χρήση) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Γάζας.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε ότι πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του εβραϊκού και του τουρκικού λαού.   Σημείωσε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι "ζωτικής και στρατηγικής σημασίας" για την ειρήνη και τη σταθερότητας της περιοχής και εξέφρασε τη λύπη του για την επιδείνωση των τελευταίων ετών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, με δήλωση του, χαιρέτησε την τηλεφωνική συνομιλία τονίζοντας τη “μεγάλη σημασία” που έχει η σημερινή συνομιλία Νετανιάχου- Ερντογάν  για την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας .