Μάλι: Πολύνεκρες μάχες στο Τιμπουκτού

Περίπου δέκα ισλαμιστές μαχητές και ένας Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο Τιμπουκτού στις μάχες που ξέσπασαν γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, όπου επιχείρησαν να εισβάλλουν οι αντάρτες.

Το έναυσμα για την επιχείρηση των ισλαμιστών έδωσε η έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, από την οποία έχασε τη ζωή του ο στρατιώτης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των δυνάμεων του Μάλι άλλοι έξι στρατιώτες τραυματίσθηκαν από την επίθεση, που προκάλεσε την άμεση απάντηση των γαλλικών δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε χθες ότι εντός μερικών ημερών θα έχει αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία σχεδόν στο σύνολο των εδαφών του Μάλι ενώ, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι  η απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από την Αφρικανική χώρα θα αρχίσει "από το τέλος Απριλίου". 

Μάλιστα, εχθές, ο Ερό απέτισε στην Εθνοσυνέλευση ένα συγκινητικό φόρο τιμής στο γαλλικό στρατό που επιχειρεί στη χώρα αυτή από τις 11 Ιανουαρίου.  

Πέντε Γάλλοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της επιχείρησης για την εκδίωξη των ενόπλων ισλαμικών ομάδων από το βόρειο Μάλι.