Οτσαλάν: Να σωπάσουν τα όπλα

“Ας σιγήσουν τα όπλα και ας επικρατήσει η πολιτική” ήταν τα πολυαναμενόμενα λόγια του ιστορικού ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν προς τις εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους που είχαν συγκεντρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ να εορτάσουν το νέο έτος τους και περιμένοντας τη δήλωση του φυλακισμένου ηγέτη τους.

“Έφτασε η στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τα σύνορα. Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής” αναφέρει ο Οτσαλάν στη δήλωση του που διάβασε ένας πολιτικός του κόμματος του ΡΚΚ.

Ο Οτσαλάν προσθέτει στη δήλωσή του πως στην Τουρκία ανοίγει η πόρτα για μια δημοκρατική διαδικασία μετά την περίοδο του ένοπλου αγώνα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρωμένοι στο Ντιγιάρμπακιρ επευφήμησαν και ύψωσαν πανό με τη φωτογραφία του Οτσαλάν όταν ένας κούρδος πολιτικός ανέγνωσε τη δήλωση του ηγέτη των ανταρτών, ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) του Οτσαλάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και από την Τουρκία, εξαπέλυσε την εκστρατεία του το 1984, ζητώντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετριάσει τις διεκδικήσεις του και ζητάει πολιτική αυτονομία και πολιτιστικά δικαιώματα σε μια περιοχή όπου η κουρδική γλώσσα ήταν για καιρό επισήμως απαγορευμένη.

Χαιρετίζει η Άγκυρα την έκκληση Οτσαλάν

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ χαιρέτισε σήμερα την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που διατύπωσε ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν προς τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

"Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης", δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προσθέτοντας πάντως πως περιμένει να δει "τις συνέπειες στην πράξη".

"Προφανώς θα δούμε τι θα συμβεί στο εξής", πρόσθεσε.