Ισραήλ: Περιμένοντας τον Ομπάμα…

Επίσημη επίσκεψη στην Μέση Ανατολή ξεκινά ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού είναι η Ιερουσαλήμ, ενώ θα ακολουθήσουν  η Ραμάλα -στα Παλαιστινιακά εδάφη- και το Αμάν της Ιορδανίας.

Σκοπός του ταξιδιού είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις τοπικές κυβερνήσεις, αφήνοντας στην άκρη όμως ακανθώδη ζητήματα.Στο επίκεντρο των συζητήσεών του στο Ισραήλ θα είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, η κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, η αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία, καθώς και οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

Σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ κυματίζουν στους κεντρικούς δρόμους της Ιερουσαλήμ, ενώ 15.000 αστυνομικοί είναι ήδη σε επιφυλακή και προετοιμάζουν όλες τις λεπτομέρειες για την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου , που θα πραγματοποιηθεί αύριο,  Τετάρτη.

Στόχος του Ομπάμα, είναι να προαχθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ, με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, που μετά την πρώτη θητεία του παραμένουν ψυχρές. Παρ'όλα αυτά -όπως έχουν γράψει οι New York Times-ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει περισσότερο "τουρισμό" στο Ισραήλ, καθώς η ισραηλινο-παλιστινιακή σύρραξη έχει πάψει πια να ενδιαφέρει τις ΗΠΑ. Εξάλλου, δεν προσκομίζει κάποιο καινούργιο ειρηνευτικό σχέδιο, θα πραγματοποιήσει όμως,ξεχωριστές συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όσο και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζιαμιν Νετανιάχου.

Μάλιστα,σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου, ο Ομπάμα αναμένεται να  επισκευτεί για πρώτη φορά, τον Ναό της Γεννήσεως, στην Βηθλεέμ, την ερχόμενη Παρασκευή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου -που κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μόλις πριν από λίγες μέρες-, σκοπεύει να κανεί χρήση της τελευταίας τεχνολογίας σε κινητά και ταμπλέτες, προκειμένου οι Ισραηλινοί να ενημερώνονται απευθείας για τις εξελίξεις σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου.