Διαλύθηκε η Βουλή της Βουλγαρίας

Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο διαλύθηκε όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα, δυο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ενώ από χθες έχει αναλάβει καθήκοντα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων, η οποία θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Μαΐου.

Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι ο πρώην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Γαλλία,  Μαρίν Ράικοφ (φωτ).

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα εναντίον της φτώχειας και της διαφθοράς της πολιτικής ελίτ, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και την κυβέρνηση του  GERB ("Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας" )  να παραιτηθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, οι Βούλγαροι είναι τόσο απογοητευμένοι από τους βουλευτές και τους πολιτικούς που, μόλις το 6% πολιτών είναι πρόθυμοι να μιλήσουν με θετικά λόγια για τον ανώτερο θεσμό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση επέκρινε δριμύτατα σήμερα την απερχόμενη κυβέρνηση ως μια μια "αυταρχική εξουσία" που οδηγεί "τους απελπισμένους ανθρώπους να μεταμορφωθούν σε πυρσούς", αναφερόμενη στους τέσσερις άνδρες που αυτοπυρπολήθηκαν στη Βουλγαρία σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB Κρασιμίρ Βελτσέβ κατηγόρησε από την πλευρά του την αντιπολίτευση ότι "υποκίνησε το μίσος των διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγεί η εύθραυστη ισορροπία της κοινωνίας".