Με τον Πούτιν η πρώτη επίσημη επικοινωνία του Κινέζου προέδρου

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινιπίνγκ μίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη συνομιλία που ανακοινώθηκε πως είχε με ξένο ηγέτη μετά το εκλογή του στην προεδρία από το κοινοβούλιο.

Ο Σι, ο οποίος δεν έκανε δημόσια δήλωση μετά την εκλογή του, ευχαρίστησε τον Πούτιν για τα "ειλικρινή συγχαρητήρια" του για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο πρόεδρος Πούτιν τηλεφώνησε για να με συγχαρεί με την πρώτη ευκαιρία αφότου εξελέγην πρόεδρος του κράτους", φέρεται ότι δήλωσε ο Σι.

"Αυτό αντανακλά πλήρως τη σημασία που δίνετε στις σινορωσικές σχέσεις και τα φιλικά αισθήματα του ρωσικού λαού έναντι του κινεζικού λαού", είπε ο Σι τηλεφωνικά στον Πούτιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Σι δήλωσε πως πιστεύει ότι η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στη Ρωσία θα δώσει "νέα ώθηση για να εμβαθυνθεί η ανάπτυξη" των διμερών σχέσεων.

Καμιά από τις δύο κυβερνήσεις δεν έχει επιβεβαιώσει την ημερομηνία της επίσκεψης του Σι, ωστόσο ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί άφησε το Σάββατο να εννοηθεί πως θα διεξαχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 26 και 27 Μαρτίου οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.