Όπλα στους Σύρους αντάρτες από Παρίσι και Λονδίνο

Ακόμη και χωρίς τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλία και Βρετανία δηλώνουν ότι θα προμηθεύσουν όπλα στους αντάρτες της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Παρίσι και Λονδίνο ζητούν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η προσεχής σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν και τις δυο πλευρές στη Συρία.

"Πόσοι άμαχοι πρέπει ακόμα να πεθάνουν προτού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα του ΔΠΔ ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι των φρικτών αυτών εγκλημάτων;", αναρωτιέται η Ανν Χάρισον, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης και αρμόδια για τη Μέση Ανατολή. "Αν δεν γίνει κάτι υπάρχει κίνδυνος οι πρακτικές αυτές να εντείνονται ακόμα περισσότερο. Είναι επιτακτική ανάγκη, όσοι εμπλέκονται να γνωρίζουν πως θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους", επισήμανε.

Η Αμνηστία τονίζει πως διαθέτει αποδείξεις για χρήση από τις καθεστωτικές δυνάμεις "διεθνώς απαγορευμένων όπλων κατά των αμάχων, αλλά και για "βασανισμούς και δολοφονίες στρατιωτών, φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών και πολιτών" από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επισημαίνει πως έχει επαληθεύσει τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τον στρατό στο Χαλέπι, "εκατοντάδες κάτοικοι της επαρχίας, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε τρεις πρόσφατες επιθέσεις (με τέτοια όπλα) οι οποίες αφάνισαν ολόκληρες οικογένειες".

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια των αιματηρών συγκρούσεων.