Ανήλικοι τρομοκράτες στο Πακιστάν

Η πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, περίπου δέκα παιδιά ηλικίας- 10 ως 17 ετών – τα οποία μετέφεραν βόμβες για λογαριασμό ενός τοπικού αυτονομιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αντάρτες  χρησιμοποιούσαν παιδιά από φτωχές οικογένειες για να τοποθετούν αυτοσχέδιες βόμβες σε αγορές, κάδους απορριμμάτων και στην άκρη δρόμων από τους οποίους περνούν αυτοκινητοπομπές των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μιρ Ζουμπάιρ Μαχμούντ, αρχηγός της αστυνομίας στην Κουέτα, πρωτεύουσα του Μπαλουτσιστάν, παρουσίασε παιδιά, τα οποία είχαν συλληφθεί το τελευταίο 24ωρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Ορισμένα από τα παιδιά είπαν ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των πακέτων που μετέφεραν. Είπαν επίσης ότι ήταν πολύ χαρούμενα που κέρδιζαν ένα μικρό χρηματικό ποσό για να μεταφέρουν τα πακέτα αυτά", σημείωσε ο Μαχμούντ.

Κάθε ένα από τα παιδιά έπαιρνε γι΄αυτή τη “βοήθεια” δυο έως πέντε χιλιάδες πακιστανικές ρουπίες ($ 20 έως $ 50) και χρησιμοποιήθηκαν από τους αντάρτες σε τουλάχιστον 10 τρομοκρατικές ενέργειες στην επαρχιακή πρωτεύουσα Κουέτα. 

Η στρατηγικής σημασίας επαρχία του Μπαλουτσιστάν, που είναι και η μεγαλύτερη στη χώρα και συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν, μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια από μια σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τους αντάρτες του Μπαλουτσιστάν.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις πακιστανικές δυνάμεις ότι βασανίζουν ανθρώπους, που είναι ύποπτοι για την υποστήριξη των ανταρτών του Μπαλουτσιστάν, ή ακόμη ότι τους απαγάγουν και τους εκτελούν και στη συνέχεια εγκαταλείπουν τις σορούς τους στην άκρη του δρόμου, μια πρακτική η οποία είναι γνωστή με την έκφραση "Σκοτώνω και Πετάω".