Κολομβία: Επίθεση των ανταρτών μία ημέρα πριν τις διαπραγματεύσεις

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο παιδιά τραυματίσθηκαν σοβαρά σήμερα στην βορειοδυτική Κολομβία, από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού . 

Η επίθεση  αποδίδεται στους αντάρτες του αριστερού κινήματος Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), λίγο πριν από την έναρξη του νέου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές.

Η έκρηξη προκλήθηκε σε αγροτική περιοχή στο Σαν Αντρές της Κουέρκια, μία κοινότητα στην επαρχία της Αντιόχειας με 7.000 κατοίκους, σε απόσταση 560 χλμ. από την πρωτεύουσα Μπογοτά.

Δύο ξαδέλφια, ηλικίας 4 και 11 ετών, τραυματίσθηκαν επίσης στο κεφάλι, στα πόδια και στον θώρακα από την έκρηξη. Τα δύο παιδιά διακομίστηκαν “σε σοβαρή κατάσταση” σε νοσοκομείο της πόλης Μεντεγίν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η επίθεση αποδίδεται στις δυνάμεις της FARC, το κύριο αντάρτικο κίνημα στη χώρα, που έχει μεν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει κηρύξει εκεχειρία. “Οι αρχές έχουν αποδυθεί σε ανθρωποκυνηγητό κατά των ανταρτών”, υπογράμμισε ο δήμαρχος της περιοχής,  Όσκαρ Σεπούλβεδα.

Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα πριν την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, που επί ένα μήνα διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας, με την ελπίδα να επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία με το παλαιότερο ανταρτικό κίνημα που δρα στη Λατινική Αμερική, και εκτιμάται πως αριθμεί 8.000 μαχητές.