Δεύτερη επέτειος του φονικού σεισμού στην Ιαπωνία

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες τίμησαν σήμερα με ειδικές τελετές την μνήμη των σχεδόν 19.000 θυμάτων του σεισμού, του τσουνάμι και της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα,  πριν από δύο χρόνια.

Στο Τόκιο έγινε ειδική τελετή στο μνημείο των θυμάτων, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπέ και το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας, Ακιχίτο και Μιτσίκο, απέτισαν φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς (φωτ),   στη χειρότερη καταστροφή που έπληξε την χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικά στην βορειοανατολική Ιαπωνία, εκεί που οι κοινότητες μέτρησαν αμέτρητα θύματα από το τσουνάμι ύψους 40 μέτρων που σάρωσε την ακτογραμμή,  πραγματοποιήθηκαν πραγματοποιήθηκε αγρυπνίες στην μνήμη των νεκρών αλλά και των χιλιάδων ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν και οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Tepco, της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας που η διαρροή στον πυρηνικό σταθμό “Φουκουσίμα-1” προκάλεσε την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ.

Παρά το γεγονός ότι η μονάδα παραγωγής ενέργειας είναι πλέον σταθερή, θα χρειαστούν δεκαετίες και δισεκατομμύρια δολάρια για την πλήρη αποξήλωση των κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Πολλοί από αυτούς 300.000 κατοίκους που έφυγαν από την Φουκουσίμα, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους.