H “μετά Τσάβες” εποχή στη Βενεζουέλα

Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά το θάνατο του ηγέτη της Ούγκο Τσάβες και την ανάληψη της εξουσίας από το στενό του συνεργάτη, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της απείχε από την ορκωμοσία του Μαδούρο, καταγγέλοντας παραβίαση του Συντάγματος, ενώ ο ηγέτης της, Ενρίκε Καπρίλε,ς αποκάλεσε “απάτη” τη διαδικασία.

Ο προσωρινός ηγέτης της χώρας, μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρά και ενώπιον δεκάδων ηγετών, απέθεσε αντίγραφο του σπαθιού του απελευθερωτή Σιμόν Μπολιβάρ πάνω στο φέρετρο του θανόντος, Ούγκο Τσάβες και ορκίστηκε να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε για το λαό της Βενεζουέλας.

O Μαδούρο ζήτησε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία στην κηδεία του Τσαβες συμμετείχαν ο γνωστός ηθοποιος και ακτιβιστης Σον Πεν, και ο αιδεσιμώτατος Τζεσε Τζακσον, ο οποίος εξεφρασε την ελπίδα για βελτίωση των διμερων σχεσεων.

Στις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να προκηρυθχούν εντός 30 ημερών και επίσημα, ο Μαδούρο φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τον Καπρίλες, τον υποψήφιο για την προεδρία στην τελευταία νικηφόρα αναμέτρηση για τον Τσάβες. Παρά το γεγονός, ότι ο Καπρίλες τα πήγε συγκριτικά καλύτερα από άλλους αντιπολιτευόμενους υποψήφιους στο παρελθόν απέναντι στο Τσαβες, θεωρείται πολύ δυσκολο να κερδίσει την αναμέτρηση αυτή.