Συρία: Στην δημοσιότητα το βίντεο με τους ομήρους κυανόκρανους του ΟΗΕ

Για πρώτη φορά από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, πριν από περίπου δύο χρόνια, Σύροι αντάρτες απήγαγαν χθες 21 παρατηρητές του ΟΗΕ,στα υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Σήμερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέβασε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει μερικούς από τους παρατηρητές , οι οποίοι κρατούνται όμηροι και είναι σε καλή κατάσταση.

Το βίντεο δείχνει έξι παρατηρητές με στρατιωτική στολή, καθισμένους ο ένας δίπλα στον άλλο, σε ένα δωμάτιο, με έναν από τους αξιωματικούς να παρουσιάζεται ως μέλος του φιλιππινέζικου τάγματος στους κόλπους του εκστρατευτικού σώματος του ΟΗΕ.

Ο παρατηρητής εξήγησε ότι όταν οι κυανόκρανοι κατευθύνονταν προς την Τζάμλα, το χωριό κοντά στο οποίο συνελήφθησαν, άρχισαν βομβαρδισμοί και πυρά πυροβολικού.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνελήφθησαν και "πολίτες" τους βοήθησαν μοιράζοντας την ομάδα τους σε διάφορα σημεία για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με τον παρατηρητή, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπολοχαγός.Είπε επίσης ότι οι άνθρωποι αυτοί τους πρόσφεραν στέγη, τροφή και νερό.

Οι 21 παρατηρητές που συνελήφθησαν χθες Τετάρτη είναι μέλη της Δύναμης Επιτήρησης της Εκεχειρίας στα Υψώματα του Γκολάν (FNUOD) ενώ την ευθύνη της απαγωγής ανέλαβε μια ομάδα ανταρτών που αυτοαποκαλείται "Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Γιαρμούκ" .

Η ομάδα των ανταρτών ανέφερε, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ότι "δεν έχει την πρόθεση να κακομεταχειριστεί" τους κυανόκρανους αλλά για να τους απελευθερώσει απαιτεί την αποχώρηση του στρατού από την Τζάμλα, που απέχει 1,5 χλμ. από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.