Β. Κορέα: Νέες οικονομικές κυρώσεις ενέκρινε ομόφωνα το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τρίτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Φεβρουάριο.

Οι νέες κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και έχουν στόχο να στερήσουν τη Βόρεια Κορέα από τις πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσε για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες της.

Μεταξύ άλλων τίθενται υπό επιτήρηση οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται η λίστα των ατόμων και των επιχειρήσεων των οποίων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ή τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Καθορίζονται επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια διάφορα είδη πολυτελείας, τα οποία δεν θα μπορούν να αποκτούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας και καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των ύποπτων φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζονται για αυτήν.

Οι 15 χώρες του ΣΑ δηλώνουν  ότι είναι έτοιμες να πάρουν "σημαντικά περαιτέρω μέτρα" —τα οποία δεν διευκρινίζονται— εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια νέα πυραυλική ή ατομική δοκιμή.

Αναφερόμενη στην απειλή που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα, να ασκήσει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις είπε ότι "με τους συνεχείς εκφοβισμούς και τις προκλήσεις η Πιονγκγιάνγκ δεν θα επιτύχει τίποτα, παρά την  περαιτέρω απομόνωση της χώρας και του λαού της και θα υπονομευθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία".

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λι Μπαοντόνγκ είπε ότι το Πεκίνο θέλει να δει "την πλήρη εφαρμογή" της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η απόφαση 2094 του Συμβουλίου βασίστηκε σε πρόταση που είχαν καταθέσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία. Η ομόφωνη έγκρισή της από τα 15 μέλη του ΣΑ ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με την Κίνα.