Βερολίνο: Όχι όπλα στους Σύρους αντάρτες

Απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση για παροχή όπλων στους αντάρτες της Συρίας το Βερολίνο. "Οι πωλήσεις όπλων απειλούν να τροφοδοτήσουν έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών και να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο δι΄ αντιπροσώπου με κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tagesspiel του Βερολίνου.

Ο Βεστερβέλε τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέβαλαν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Συρία, βάσει του οποίου επιτρέπονται μόνο οι παραδόσεις στη συριακή αντιπολίτευση "εξοπλισμού προστασίας και αφοπλισμού". "Πρόκειται για εξοπλισμό που δεν μπορεί να προκαλέσει θανάτους", τόνισε.

Ενώ διέψευσε επίσης την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στους αντάρτες. "Ούτε η Γερμανία, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τέτοιου είδους σχέδια", διαβεβαίωσε.

Χθες, ο στρατηγός Σελίμ Ιντλίς, αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν το εμπάργκο όπλων.

Δεν θα πειράξουμε τους απεσταλμένους του ΟΗΕ

21 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κρατούν οι Σύροι αντάρτες. Οι 21 απήχθησαν από την περιοχή των υψίπεδων του Γκολάν στη νότια Συρία.

Όπως διαμηνύουν οι αντάρτες, δεν έχουν σκοπό να πειράξουν τους διεθνείς απεσταλμένους αλλά προκειμένου να τους ελευθερώσουν απαιτούν οι καθεστωτικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή.

Εκπρόσωπος του τάγματος των Μαρτύρων του Γιάρμουκ, που μετάσχουν στις δυνάμεις των εξεγερμένων δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ “κρατούνται ως φιλοξενούμενοι στο χωριό Τζάμλα” μόλις ένα χιλιόμετρο από την πράσινη ζώνη Συρίας- Ισραήλ στα υψίπεδα.