Ο Πετρέους “σύνδεσμος” του Πενταγώνου στα ιρακινά κέντρα βασανιστηρίων

Ο πρώην αρχηγός της CIA,στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και άλλοι βετεράνοι του "βρώμικου πόλεμου"  εμπλέκονται στο σκάνδαλο  κακοποίησης κρατουμένων σε αμερικανικά στρατιωτικά κέντρα κράτησης στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Αμπού Γκράιμπ, όπως αποκαλύπτει σήμερα έκθεση της βρετανικής  Guardian και του BBC Arabic.

Το Πεντάγωνο έστειλε έναν βετεράνο του στρατού των ΗΠΑ για να επιβλέπει τις μονάδες καταδρομών της αστυνομίας στο Ιράκ, η οποία είχε οργανώσει μυστικά κέντρα κράτησης όπου οι σουνίτες αντάρτες κρατούμενοι υποβάλλονταν στα χειρότερα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κατοχής των ΗΠΑ, για να τους αποσπάσουν πληροφορίες.

Ο συνταγματάρχης James Steele, τότε 58 ετών, ήταν ένας συνταξιούχος βετεράνος των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος εστάλη από τον τότε υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Ιράκ, προκειμένου να οργανώσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις,  σε μια προσπάθεια να κατασταλεί η εξέγερση των Σουνιτών, σύμφωνα με την  έρευνα.  

Ένας δεύτερος ειδικός σύμβουλος, ο απόστρατος συνταγματάρχης James H. Coffman (τώρα 59) εργάστηκε μαζί με τον Steele σε αυτά τα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων . Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο Coffman αναφέρονται απευθείας στην στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους και εστάλη στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2004 για να οργανώσει και να εκπαιδεύσει στις τεχνικές των βασανιστηρίων τις νέες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Μάλιστα, ο Coffman συνεργάζονταν τόσο στενά με τον Πετρέους στα θέματα της ...εκπαίδευσης των Ιρακινών στις “τεχνικές απόσπασης πληροφοριών”, που ο ίδιος  περιέγραψε τον εαυτό του σε μια συνέντευξη με την αμερικανική στρατιωτική εφημερίδα Stars and Stripes  ως “τα μάτια και τα αυτιά του Πετρέους στο Ιράκ”  .