Απαρτχάιντ 2013: Διαφορετικά λεωφορεία για Παλαιστίνιους- Ισραηλινούς

Ήταν στη δεκαετία του 1950 που οι Αφροαμερικανοί θεωρούνταν στις ΗΠΑ πολίτες β' κατηγορίας και δεν τους επιτρεπόταν να κάθονται στις ίδιες θέσεις με τους Αμερικανούς στα λεωφορεία σε μια ρατσιστική πολιτική τύπου Απαρτχάιντ που καταγγέλθηκε ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι όμως, περισσότερες από 6 δεκαετίες μετά, εν έτει 2013, οι Παλαιστίνιοι δεν θα επιτρέπεται καν να μπαίνουν στα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς!

Σύμφωνα με το Reuters, το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους να διασχίζουν τα σύνορα της Δυτικής Όχθης προς το Ισραήλ με τα δημόσια λεωφορεία.

Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών το μέτρο αυτό “βελτίωση των υπηρεσιών” και υποστήριξε ότι “το μέτρο δεν απαγορεύει στους Παλαιστινίους τη χρήση των δημόσιων λεωφορείων προς το Ισραήλ, την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, αλλά τους διευκολύνει, με τη λειτουργία δύο γραμμών αποκλειστικά γι' αυτούς”.

Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ αναφέρει ότι το μέτρο έρχεται μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις εποίκων που ζουν στις περιοχές οι οποίοι εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους. Μάλιστα η αστυνομία προχωρά ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζεται να γίνεται σωματικός έλεγχος σε κάθε Παλαιστίνιο μήπως και τυχόν μεταφέρει κλεμμένα αντικείμενα. Κατά τεκμήριο ενοχή δηλαδή...

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το μέτρο εκφράζοντας έντονους φόβους ότι η Αστυνομία θα αναγκάζει στα σημεία ελέγχου τους Παλαιστινίους εργάτες που ταξιδεύουν καθημερινά προς το Ισραήλ να κατεβούν από τα δημόσια λεωφορεία και θα τους υποχρεώνει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις δυο ειδικές γραμμές.