Ο Τσάβες διανύει τις “πιο δύσκολες ώρες του”

Πολύ σοβαρή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που διάβασε σήμερα ο υπουργός Πληροφοριών Ερνέστο Βιλέγκας στο Καράκας- σε μια σπάνια και απρόσμενη ενημέρωση.

Τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σοσιαλιστής ηγέτης, έχουν επιδεινωθεί, καθώς η μόλυνση που τον ταλαιπωρεί αποδείχθηκε σοβαρή. Οι πληροφορίες από το Καράκας αναφέρουν ότι ο Τσάβες πάσχει από μια νέα σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, μετεγχειρητικό επακόλουθο της επέμβασης που υποβλήθηκε στην Κούβα

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία σύντομη αλλά επίσημη δήλωση που διάβασε ο Βιλέγκας" η κατάσταση της υγείας του 58χρονου προέδρου κρίνεται ως πολύ λεπτή". 

Απέλαση Αμερινανών διπλωματών

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικολά Μαδούρο, συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον Μαδούρο, ο Τσάβες διανύει τις “πιο δύσκολες ώρες του” και όλο το έθνος  απευθύνει στον πρόεδρο τις θερμότερες προσευχές του .

 Μιλώντας κατά την διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου , ο Μαδούρο υποστήριξε, πως η ασθένεια του προέδρου Ούγο Τσάβες οφείλεται σε “επίθεση” του εχθρού και κατήγγειλε “συνωμοσίες” . 

"Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, θα έλθει μία στιγμή στην Ιστορία που θα μπορέσουμε να συστήσουμε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αποκαλύψει πως ο διοικητής Τσάβες είχε υποστεί επίθεση (από τους εχθρούς του) με αυτήν την ασθένεια. Οι ιστορικοί εχθροί αυτής της πατρίδας έψαξαν μία αχίλλειο πτέρνα για να πλήξουν την υγεία του", υποστήριξε ο Μαδούρο.

Ο αντιπρόεδρος κάλεσε τον στρατό να παραμείνει πιστός στην κυβέρνηση και ανακοίνωσε πως απελάθηκαν δύο  διπλωματικοί ακόλουθοι των ΗΠΑ, ως υποκινητές δολιοφθορών και  συνωμοτικών δράσεων για ανατροπή της κυβέρνησης. Σύγκεκριμμένα, οι δύο Αμεικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που υπηρετούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας , απελαθηκαν με την κατηγορία ότι διατηρούσαν μη εξουσιοδοτημένες επαφές με στελέχη του στρατού της χώρας.

Θλίψη και οδύνη για τον πρόεδρο

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης για την δραματική επιδείνωση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας,  χιλιάδες πιστοί οπαδοί του Τσάβες άρχισαν να θρηνούν και να προσεύχονται, τόσο έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο ηγέτης τους όσο και σε εκκλησίες τους Καράκας. 

“Ας γίνει το θέλημα του Θεού. Εμείς μπορούμε μόνο να προσευχόμαστε, όπως κάναμε μέχρι τώρα” είπε μια γυναικά με δάκρυα στα μάτια στο Reuters. 

“Υπάρχει τόσο πολύ θλίψη. Όμως πρέπει να είμαστε δυνατοί και να κάνουμε πράξη όλα όσα μας έμαθε” δήλωσε ένας άλλος οπαδός του προέδρου. 

Ο Τσάβες νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ένα στρατιωτικό  νοσοκομείο του Καράκας , μετά την αιφνίδια επιστροφή του από Κούβα . 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο – οπότε και υποβλήθηκε στην Αβάνα στην τέταρτη χειρουργική επέμβαση κατά του καρκίνου- ο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση και η ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του από τις αρχές της Βενεζουέλας ήταν- μέχρι σήμερα- ελάχιστη έως ανύπαρκτη.