Τσεχία: Η γερουσία κατηγορεί για προδοσία τον πρόεδρο

Η Άνω Βουλή του Τσεχικού Κοινοβουλίου απήγγειλε σήμερα κατηγορίες για εσχάτη προδοσία κατά του απερχόμενου προέδρου Βάτσλαβ Κλάους, μία εντυπωσιακή μεν -συμβολικού χαρακτήρα πλέον δε- πράξη, που καταδεικνύει το βαθύ διχασμό που έχει προκαλέσει στην κοινωνία του κράτους η έντονα αντιευρωπαϊκή στάση του ηγέτη του.

Οι βουλευτές ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ελέγξει αν ο πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας, όταν τον Ιανουάριο του 2013 προκήρυξε αμνηστία. Τότε ο πρόεδρος είχε διακόψει τις έρευνες αρκετών σημαντικών περιπτώσεων, που είχαν σχέση με οικονομικές σκευωρίες, δωροδοκίες και απάτες. Επιπλέον, οι βουλευτές κατηγορούν τον Κλάους για παραβίασης του Συντάγματος εξαιτίας της άρνησης του να επικυρώσει σειρά ευρωπαϊκών συνθηκών.

Τέσσερις γερουσιαστές δήλωσαν  πως η Γερουσία ψήφισε " με πλειοψηφία 38 προς 30 την παραπομπή του προέδρου" .

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο Κλάους, η αυστηρότερη ποινή που αντιμετωπίζει είναι να απολέσει το αξίωμά του, την προεδρική αποζημίωση και τη δυνατότητα να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα.

Εν τούτοις, η πρόταση μομφής που πέρασε από τη Γερουσία, έχει συμβολική σημασία αφού η προεδρική θητεία του Κλάους λήγει στις 7 Μαρτίου. Στις 8 Μαρτίου τη θέση του θα αναλάβει ο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος επικράτησε στις εκλογές τον Ιανουάριο του 2013.