Δημοσκόπηση “δώρο” για τον έναν χρόνο προεδρίας του Πούτιν

Παρά τις ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του τελευταίου χρόνου και  την σκλήρυνση της στάσης της εξουσίας απέναντι στην αντιπολίτευση , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει σήμερα την συμπλήρωση ενός έτους από την επανεκλογή του στο Κρεμλίνο για μια τρίτη θητεία, εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει σήμερα ο Ρωσικός Τύπος, ο Πούτιν έχει την εμπιστοσύνη και την στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Το 65% των Ρώσων δηλώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε περισσότερο καλό παρά κακό από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα, η οποία έγινε τον Φεβρουάριο.

Επιπλεόν,  το 36% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο πρόεδρος κατάφερε να ξαναδώσει στην Ρωσία "την υπόσταση της μεγάλης δύναμης", το 28% να αυξήσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις υποτροφίες και το 24% να συντρίψει τα αποσχιστικά κινήματα στη Ρωσία.

Ωστόσο το 43% πιστεύει ότι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει έναν ίσο καταμερισμό του πλούτου ανάμεσα στους Ρώσους.

Σε έναν χρόνο ο Πούτιν κατάφερε να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.

"Για έναν χρόνο, πίστευαν ότι το κύριο πολιτικό πρόβλημα του Πούτιν θα ήταν να φιμώσει την αντιπολίτευση, αλλά η πρόβλεψη αυτή αποδείχθηκε λάθος καθώς δεν υπάρχουν πολιτικοί που να είναι ικανοί να μετατρέψουν την δυσαρέσκεια του πληθυσμού σε ενέργειες που θα ήταν απειλητικές για την εξουσία", επισημαίνει η εφημερίδα Μόσκοφσκι Κομσομόλετς.

Παρά τα ευχάριστα νέα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπει την πραγματοποίηση σήμερα εορταστικών εκδηλώσεων.   "Ο πρόεδρος έχει σήμερα μια συνηθισμένη ημέρα εργασίας", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ,  στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.