Συγκρούσεις και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Νέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στο Κάιρο και άλλες Αιγυπτιακές πόλεις, ενώ έφτανε στη χώρα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, για συζητήσεις με  την  κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τόσο για τις δανειακές ανάγκες της Αιγύπτου όσο και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο. 

Στο πολύπαθο Πορτ Σαϊντ, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα , καθώς οι ταραχές και οι εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής συνεχίζονται στην πόλη, για τρίτη συνεχή εβδομάδα.  

 Περίπου 500 άνθρωποι πέταξαν πέτρες κι αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες στο κτίριο, προκαλώντας πολλές φωτιές στο εσωτερικό του, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν επίσης φθορές σε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας που μετέβησαν στο σημείο για να σβήσουν τις εστίες της πυρκαγιάς.

Σε ένα άλλο επεισόδιο στην πόλη τουλάχιστον έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Η πόλη είναι η μία από τις τρεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ στις οποίες ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου να καταδικάσει σε θάνατο 21 πολίτες για τα αιματηρά επεισόδια σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου εκεί πριν από ένα και πλέον χρόνο.  

Την ίδια ώρα στη Μανσούρα, στη βόρεια Αίγυπτο,  ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μετά το θάνατο ενός διαδηλωτή στη διάρκεια της νύχτας. Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα κτίριο της αστυνομίας ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκε να απωθήσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.