Σοκ από τον αποτρόπαιο θάνατο ταξιτζή στη Νότιο Αφρική

Την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε ένα βίντεο που δείχνει  έναν νεαρό άνδρα να είναι δεμένος με χειροπέδες και να σέρνεται πίσω από μία κλούβα της αστυνομίας,  σε δρόμο της  πόλης Ντεβέιτον, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Όπως αναφέρουν τα  τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο νεαρός άνδρας ήταν ταξιτζής από τη Μοζαμβίκη. Η αστυνομία επιτέθηκε στον 27χρονο και τον κατηγόρησε ότι πάρκαρε παράνομα το ταξί του .

Το βίντεο δείχνει ένστολους αστυνομικούς να δένουν τον άνδρα σε περιπολικό φορτηγάκι, να τον τραβούν και να τον σέρνουν στον δρόμο και στη συνέχεια τον συνέλαβαν. Ο άνδρας πέθανε – πιθανότατα από τα τραύματα που υπέστη- ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομικής Έρευνας δήλωσε "σοκαρισμένος" από το βίντεο και ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. "Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατό του παραμένουν ισχυρισμοί. Ας μάθουμε τι έχει συμβεί πραγματικά" είπε ο αξιωματούχος απαντώτας στην απαίτηση του κόμματος της αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ενότητα,  να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι είναι φανερό ένα "όλο και πιο ανησυχητικό μοτίβο" αστυνομικής βίας στη Νότια Αφρική και ζήτησε την διεξαγωγή επισταμένης έρευνας και την τιμωρία των ενόχων.