“Το κατάστημα δε σερβίρει σε Ασιάτες και σκύλους”

Σφοδρές διαμαρτυρίες τόσο στο Βιετνάμ όσο και στις Φιλιππίνες προκάλεσε η πρωτοφανής επιγραφή που τοποθετήθηκε σε ένα εστιατόριο του Πεκίνου και ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στους σκύλους και σε όσους προέρχονται από ασιατικές χώρες , με τις οποίες η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές.

Συγκεκριμένα, το Beijing Snacks, κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη , ανάρτησε μια επιγραφή με τη φράση: "Το εστιατόριο δεν σερβίρει Ιάπωνες, Φιλιππινέζους, Βιετναμέζους και σκύλους".

Το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες διεκδικούν τα αρχιπελάγη της θάλασσας της Νότιας Κίνας ενώ οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία εντάθηκαν με αφορμή τις ακατοίκητες βραχονησίδες Σενκάκου, στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η εφημερίδα Tuoi Tre του Βιετνάμ έκανε λόγο για "οργή στο διαδίκτυο" καταγγέλλοντας "άλλο ένα παράδειγμα του ακραίου (κινεζικού) εθνικισμού που πρέπει να καταδικαστεί".

Στις Φιλιππίνες , τΤο υπουργείο Εξωτερικών   προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα κάνοντας λόγο για "προσωπική άποψη" του εστιάτορα ο οποίος εξάλλου βεβαίωσε ότι "κανένας αξιωματούχος" δεν ήρθε σε επαφή μαζί του για να του ζητήσει να αναρτήσει την επιγραφή.

Το κείμενο της πινακίδας παραπέμπει στην εποχή όπου η βρετανική αυτοκρατορία είχε υπό τον έλεγχό της ορισμένες περιοχές της σημερινής Κίνας και όπου σε ορισμένα καταστήματα υπήρχαν πινακίδες που απαγόρευαν την είσοδο σε Κινέζους.

Σύμφωνα με την κινεζική προπαγάνδα, στη Σαγκάη υπήρχε μια πινακίδα που έγραφε "Απαγορεύεται η είσοδος σε σκύλους και σε Κινέζους", αν και μερικοί ιστορικοί αμφισβητούν την εκδοχή αυτή.