Έτοιμη η Δαμασκός για διάλογο με την αντιπολίτευση

“Έτοιμο” να μιλήσει με τους αντικαθεστωτικούς δηλώνει το καθεστώς στη Συρία δια στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός του Μπασάρ Αλ Άσαντ και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass: "είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όποιον τον επιθυμεί...Ακόμη και με αυτούς που έχουν όπλα στα χέρια τους. Επειδή πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προκύψουν μέσα από την αιματοχυσία, αλλά μόνο μέσα από τον διάλογο". Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση Μουάλεμ με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η αντιπολιτευόμενη Συριακή Εθνική Συμμαχία έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευτεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου, αλλά ζητεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί και να μην συμμετάσχει στην όποια συμφωνία.

Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηροί στα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, μετά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

"Κάθε μέρα μεγάλος αριθμός αθώων παιδιών και γυναικών πεθαίνουν στη Συρία. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στα εγκλήματα αυτά κατά του λαού. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στον βίαιο δικτάτορα στη Συρία", επέμεινε ο Ερντογάν ενώ βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την έναρξη της συριακής εξέγερσης, η γειτονική Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις της με το καθεστώς του Ασαντ, ζητεί την αποχώρηση του προέδρου, ενώ φιλοξενεί τις περισσότερες συναντήσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να συνεδριάσει στις 2 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη για να αποφασίσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης αρμόδιας να διαχειριστεί τα συριακά εδάφη που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.