Αίγυπτος: Νεες διαδηλώσεις παρά την ανακοίνωση εκλογών

Μεγάλες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνου διοργανώθηκαν και σήμερα σε Κάιρο και Πορτ Σάιντ, μετά την προσευχή της Παρασκευής.  

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Καΐρου, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία που προσπάθησε να τους απωθήσει.

Παράλληλα, εκατοντάδες Αιγύπτιοι βγήκαν σήμερα, για έκτη ημέρα, στους δρόμους του Πορτ Σάιντ,  στη βορειοανατολική Αίγυπτο, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στα γεγονότα του περασμένου μήνα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, από το οποίο προέρχεται, και κατήγγειλαν το υπουργείο Εσωτερικών ως υπεύθυνο για το θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων.

Καθώς οι κάτοικοι του Πορτ Σάιντ -και άλλων πόλεων κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ- υποστηρίζουν - ότι το Κάιρο τους έχει βάλει στο περιθώριο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υποσχέθηκε την Τρίτη ότι θα επενδυθούν στην πόλη 400 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 44,4 εκατομμύρια ευρώ) και ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο θα δημιουργηθεί μια ελεύθερη ζώνη στην περιοχή. 

Παράλληλα, ο Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου στη χώρα θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου. 

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου, ώστε η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου με τη νέα του σύνθεση να πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως ακόμα η στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα των εκλογών αυτών, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στις εκλογές ή αν θα τις μποϊκοτάρει.