Ρωσία:400η επέτειος της δυναστείας των Ρομανόφ

Στη Ρωσία σήμερα εορτάζεται η 400ή επέτειος της δυναστείας των Ρομανόφ, της κυβερνώσας δυναστείας του Βασιλείου της Ρωσίας και κατόπιν της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για τρεις αιώνες, από το 1613 έως το 1917.

Το 1613,  το  "Ζέμσκι Σομπόρ" (η αντιπροσωπευτική συνέλευση όλων των κοινωνικών στρωμάτων της ρωσικής κοινωνίας εκείνης της εποχής) στη Μόσχα εξέλεξε Τσάρο τον 16χρονο Μιχαήλ Φιόντοροβις Ρομανόφ.

Έτσι , ο ο Μιχαήλ Α' έγινε ο πρώτος τσάρος του οίκου  και τελευταίος ο Νικόλαος Β', που εκθρονίσθηκε από τη Ρωσική Επανάσταση το 1917 και εκτελέσθηκε μαζί με την οικογένεια του από τους μπολσεβίκους τον επόμενο χρόνο.

Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της 400ης επετείου του Οίκου των Ρομανόφ πραγματοποιούνται από χθες σε όλη τη Ρωσία.

Το μουσείο του Κρεμλίνου της Μόσχας ετοίμασε για την επέτειο ενθρόνισης του Μιχαήλ του Α' πανομοιότυπη έκδοση του χειρόγραφου βιβλίου του 17ου αιώνα, που ήταν αφιερωμένο σε αυτό το γεγονός.

Στην  Αγία Πετρούπολη, στο φρούριο Πέτρου και Παύλου- στην κοιμητήρια κρύπτη των Ρώσων αυτοκρατόρων- τελέστηκε χθες επιμνημόσυνη δέηση. Στις 14 Αυγούστου 2000, ο  Νικόλαος και οι πρώτου βαθμού συγγενείς του αγιοποιήθηκαν από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο τελευταίος τσάρος πήρε το όνομα "Άγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων".