Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε πόλη της Ινδίας

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν από τρεις βομβιστικές επιθέσεις σήμερα στην πόλη Χαϊντεραμπάντ της νότιας Ινδίας.

Οι βόμβες εξερράγησαν στο προάστιο Ντιλσούχ Νάγκαρ της Χαϊντεραμπάντ, σε μια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως ινδουιστές.Οι εκρήξεις έγιναν σε διαφορετικά αλλά κοντινά σημεία με χρονική απόσταση 5 λεπτών, σε μια πυκνοκατοικημένη και πολυσύχναστη κεντρική περιοχή με κινηματογράφους και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 52 πρόσωπα τραυματίστηκαν", δήλωσε ο Άμιτ Γκαργκ, αξιωματούχος της αστυνομίας, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 18.

Η Χαϊντεραμπάντ είναι μεγάλο εμπορικό, τεχνολογικό κέντρο της Ινδίας με παραρτήματα πολυεθνικών εταιριών όπως η Google και Microsoft. Παράλληλα, όλες οι μεγάλες πόλεις της Ινδίας που φιλοξενούν πολυεθνικούς κολοσσούς τέθηκαν σε επιφυλακή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κουμάρ Σίντε, είπε ότι  οι ινδικές αρχές είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών για την πιθανότητα να σημειωθούν επιθέσεις και "μοιράστηκαν
αυτήν την πληροφορία με άλλα κράτη".

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις  "δειλή πράξη" και ζήτησε την τιμωρία των δραστών ."Πρόκειται για μια άνανδρη πράξη και οι ένοχοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι", υποσχέθηκε ο κ.Σινγκ καλώντας τον πληθυσμό της πόλης να παραμείνει ήρεμος.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών φέρεται ότι δήλωσαν ότι οι εκρήξεις φαίνεται να ήταν μια καλά-προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη έτσι ώστε να προκαλέσει μέγιστη ζημιά. "Επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση" δήλωσε ο Σαντζάι Κουμάρι Τζάιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας της πόλης.

Οι σημερινές αιματηρές επιθέσεις έρχονται δύο εβδομάδες μετά την εκτέλεση ενός αυτονομιστή από το Κασμίρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την τρομοκρατική επίθεση  στο κοινοβούλιο της χώρας το 2001 και που η εκτέλεση του είχε πυροδοτήσει βίαιες συγκρούσεις.Ο Μοχάμεντ Αφζάλ Γκούρου είχε ζητήσει να του δοθεί χάρη, αίτημα που απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Ινδίας Πράναμ Μουχέρτζι.