Πακιστάν: Αρνούνται να θάψουν τους νεκρούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι βγήκαν και σήμερα στους δρόμους πολλών πόλεων του  Πακιστάν, απαιτώντας από την κυβέρνηση λήψη ισχυρών μέτρων για την προστασία της μειονότητας των σιιτών, θύματα μιας ακόμα αιματηρής επίθεσης το Σάββατο στην Κουέτα, που στοίχισε τη ζωή σε 90 ανθρώπους.

Στην Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, περίπου 4.000 γυναίκες της σιιτικής μειονότητας πραγματοποίησαν αργά χθες καθιστική διαμαρτυρία, εμποδίζοντας την ταφή των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης, μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού στον μουσουλμανικό κόσμο όπου οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται την ίδια ημέρα του θανάτου τους ή το αργότερο την επόμενη.

"Θα θάψουμε τους νεκρούς μας μόλις αρχίσει η επιχείρηση εναντίον των δραστών της νέας αυτής επίθεσης", δήλωσε ο Καϊγιούμ Σανγκεζί, επικεφαλής σιιτικού κόμματος της περιοχής.

Πολλές πακιστανικές εφημερίδες κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση, αλλά και τις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ότι δεν κάνουν τίποτε για να προστατεύσουν τις μειονότητες. Συγκεκριμμένα, οι σιίτες εκπροσωπούν το 20% των 180 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν.

Την ίδια ώρα,τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα στη βορειοανατολική πόλη Πεσαουάρ, στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων μετά την οποία σημειώθηκε και επίθεση αυτοκτονίας, στόχος της οποίας ήταν τα γραφεία ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 400 σιίτες σκοτώθηκαν στο Πακιστάν το 2012, την "αιματηρότερη χρονιά" στην ιστορία της σιιτικής κοινότητας της χώρας.

Όμως το 2013 αναμένεται να είναι χειρότερο, αφού 200 σιίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιανουαρίου.

.