Βαρθολομαίος: Η κρίση “σπρώχνει” τους Έλληνες στην Τουρκία

Με πρωτοσέλιδο τίτλο "Οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν εδώ"  η  τουρκικής εφημερίδα "Μιλιέτ" δημοσιεύει, σήμερα, τη συνέντευξη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος αναφέρεται στον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης αλλά και το σημερινό  "ρεύμα" μετανάστευσης των Ελλήνων στην Τουρκία, λόγω οικονομικής κρίσης.

"Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ήταν 120.000. Γιατί έφυγαν; Στα καλά καθούμενα εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πήγαν σε άλλη χώρα; Υπήρχαν λόγοι που έφυγαν, μαζικά" λέει ο πατριάρχης και τονίζει πως για να επιστρέψουν "πρέπει να δοθεί ιθαγένεια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα σπίτια τους πωλήθηκαν ή έγιναν αντικείμενο αρπαγής".

"Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις" συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος και αναρωτιέται: "Τι θα γίνει αν επαναληφθούν τα γεγονότα του 1955, ή η απέλαση 12.000 Ελλήνων, το 1964;".

Επιπλέον,ο οικουμενικός πατριάρχης αναφέρει ότι, "με δεδομένη την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν και δεν είναι μόνο Κωνσταντινοπολίτες. Αναζητούν δουλειά. Υπάρχουν ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Μαθαίνουν τουρκικά και αγαπούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να μείνουν".

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι "θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, το συντομότερο. Αυτό είναι πληγή για τη χώρα μας. Ως Πατριαρχείο, ευχόμαστε να υπάρξει διάλογος. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές και μπορεί να ξεκινήσει πιο θετική περίοδος".

Η συνέντευξη Βαρθολομαίου δημοσιεύθηκε στη «Μιλιέτ», σε δύο συνέχειες. Στο χθεσινό πρώτο μέρος, ο πατριάρχης αναφέρθηκε στην υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας  ότι- σύμφωνα με την "Χουριέτ"-  έχει συσταθεί μια επιτροπή, "αλλά δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην επιτροπή αυτή".

"Σαν να μην είμαστε εμείς συνομιλητές. Συζητείται το θέμα της Σχολής και το Πατριαρχείο δεν γνωρίζει τίποτε" τόνισε και υπογράμμισε: "Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη λέει ότι οι μειονότητες μπορούν, με ιδίους πόρους, να ανοίγουν σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης. Εμείς δεν θέλουμε καινούργιο σχολείο, αλλά να επαναλειτουργήσει η παλιά σχολή".