“Η Χεζμπολάχ δε χρειάζεται υποστήριξη από τη Συρία”

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, δήλωσε σήμερα ότι η λιβανέζικη ένοπλη παράταξη δεν χρειάζεται υποστήριξη από τους συμμάχους της στη Συρία ή στο Ιράν για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με το Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Νασράλα, στην διάρκεια μιας ομιλίας του σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή, μοιάζουν να είναι η πρώτη ως σήμερα έμμεση αντίδραση στις πληροφορίες ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν μια συριακή πομπή οχημάτων διότι μετέφερε όπλα για τη Χεζμπολάχ την 30ή Ιανουαρίου.

Το Ισραήλ επίσημα παρέμεινε σιωπηλό σχετικά με το αεροπορικό πλήγμα, όμως στις 3 Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Εχούντ Μπαράκ, είπε πως η επίθεση έδειξε πως οι ισραηλινές δυνάμεις παίρνουν σοβαρά την αποτροπή της ροής βαρέων όπλων μέσα στο Λίβανο, φαινομενικά αναγνωρίζοντας πως πράγματι το εβραϊκό κράτος προέβη στην επιδρομή.

Δυτικές δυνάμεις εκφράζουν φόβους ότι, καθώς ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χάνει τον έλεγχο, διαρκούντος του εμφύλιου πολέμου που κρατάει 23 μήνες στη χώρα του, οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή Σύροι αντάρτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν όπλα και να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και χημικών όπλων.

Όμως ο Νασράλα, σύμμαχος του Άσαντ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με το Ισραήλ. “Όλα όσα χρειαζόμαστε για την επόμενη μάχη τα έχουμε στον Λίβανο και τα κρατάμε στον Λίβανο”, τόνισε. “Δε χρειαζόμαστε να πάρουμε τίποτα, ούτε από τη Συρία ούτε από το Ιράν”.