Κόκκινο: Το χρώμα της αγάπης έχει μεγαλη ιστορία

Ο Άγιος Βαλεντίνος φορούσε... κόκκινα! Το κόκκινο χρώμα θεωρείται το χρώμα του έρωτα και της αγάπης. Βέβαια πολύ συχνά θεωρείται και το χρώμα του θυμού.

Αν και δεν υπάρχει κάποια βάσιμη επιστημονική εξήγηση γιατί το χρώμα αυτό έχει συνδεθεί με τα συναισθήματα αυτά, είναι βέβαιο πως η ένταση του χρώματος πρέπει να έχει κάποια σχέση με την ένταση των συναισθημάτων.

Όπως και να έχει, το κόκκινο είναι αν μη τι άλλο, ένα χρώμα με μακραίωνη ιστορία και σημασία:

- Το κόκκινο θεωρείται σύμβολο του θάρρους αλλά και της θυσίας εξ ου και βρίσκεται σε πολλές σημαίες χωρών.

- Στη μυθολογία των Ρωμαίων το κόκκινο είναι το χρώμα του θεού του πολέμου, του Άρη.

- Το κόκκινο έχει καθιερωθεί ως το χρώμα της αριστεράς. Το καθιέρωσαν οι Μπολσεβίκοι στις σημαίες τους μετά την πτώση του Τσάρου.

- Πολιτικοί και επιχειρηματίες φορούν κόκκινες γραβάτες σε ένδειξη ισχύος.

- Ισχύς είπαμε: οι μπέρτες των βασιλιάδων, οι στολές των καρδιναλίων, η κάπα του Πάπα... όλα κόκκινα.

- Θεωρούνταν το χρώμα που ξορκίζει το κακό. Οι μαχητές έβαφαν τις ασπίδες, τα σπαθιά και τα τσεκούρια τους κόκκινα για να ενισχύσουν τη δύναμή τους.

- Κόκκινο τριαντάφυλλο, σύμβολο πίστεως. Στην αρχαιοελληνική μυθολογία, κόκκινα τριαντάφυλλα φύτρωσαν από το αίμα του Άδωνι όταν έπεσε νεκρός άδικα στη διάρκεια κυνηγιού. Κόκκινα τριαντάφυλλα αφήνουν θνητοί και θεοί στα πόδια της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης.

- Το κόκκινο στην Κίνα είναι το χρώμα του γάμου. Το παραδοσιακό κινέζικο νυφικό δεν είναι λευκό αλλά κόκκινο.

- Σε κάποια μέρη της Αφρικής, το κόκκινο είναι το χρώμα του πένθους. Και επειδή το κόκκινο έχει συνδεθεί με το θάνατο, ο Ερυθρός Σταυρός στην Αφρική είναι... πράσινος!

- Το κόκκινο σημάδι στο μέτωπο στην Ινδία είναι γούρι! Θεωρείται ότι φέρνει τύχη.

- Οι νύφες στην αρχαία Ρώμη τυλίγονταν σε ένα κόκκινο πέπλο για να τους φέρει αγάπη και γονιμότητα. Το έθιμο επιβιώνει σε πολλές περιοχές στα Βαλκάνια αλλά και την Αρμενία.