Σεισμός μαμούθ 8 Ρίχτερ στα νησιά Σάντα Κρουζ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:15 στα νησιά Σάντα Κρουζ στο Νότιο Ειρηνικό, με αποτέλεσμα το Κέντρο Ειρηνικού να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι.

Κύμα ενάμιση μέτρου σάρωσε τις παράλιες περιοχές των νησιών. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό αγοράκι, σύμφωνα με το tvnz.co.nz. 

Πολλά χωριά έχουν καταστραφεί και ανταποκριτές των ξένων δικτύων κάνουν λόγο και για πολλούς αγνοούμενους. Τα σχολεία έκλεισαν, τα νοσοκομεία εκκενώθηκαν και οι Αρχές κάνουν λόγο για στιγμές πανικού την ώρα του σεισμού. 

Το επίκεντρο των δονήσεων βρισκόταν σε μικρό εστιακό βάθος 5,8 χιλιομέτρων. 

Περισσότερες από 30 μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους έως 6,6 συνέχιζαν να ταρακουνούν την περιοχή για ώρες μετά το σεισμό, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ .

Η προειδοποίηση για τσουνάμι-η οποία ήρθη αργότερα- αφορούσε όλο το σύμπλεγμα των Νησιών Σολομώντα καθώς και τις ακτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Παρόλα αυτά, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ειδοποίησε τις τοπικές Αρχές ότι τσουνάμι μπορεί να φτάσει στην ακτή της Ιαπωνίας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας.