Επιβλητική η κηδεία του πρώην βασιλιά της Καμπότζης

 Περίπου ένα εκατομμύριο Χμερ συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Πνομ Πένχ για να παρακολουθήσουν την κηδεία και να "αποχαιρετήσουν" τον πρώην αυτοκράτορα Νοροντόμ Σιχανούκ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η σωρός του δημοφιλούς μονάρχη μεταφέρθηκε από το μαυσωλείο των Ανακτόρων, όπου φυλάσσονταν μέχρι σήμερα, σε βουδιστικό ναό για την επικήδεια τελετή και , αφού περιφέρθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας, κατέληξε σε ένα περίτεχνο, προσαρμοσμένο κρεματόριο σε ένα πάρκο της πόλης, όπου και θα αποτεφρωθεί στις 4 Φεβρουαρίου. 

Χιλιάδες Καμποτζιανοί θρηνούσαν για τον χαμό του πρώην αυτοκράτορα, ενώ 101 κανονιοβολισμοί απέτισαν φόρο τιμής στον Νοροντόμ Σιχανούκ.  

 

Πατέρας 14 παιδιών από έξι γάμους, ο Σιχανούκ κυβέρνησε την Καμπότζη για έξι δεκαετίες, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία, ο εμφύλιος πόλεμος, το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, τη δική του εξορία και τελικά η ειρήνη

Ο Σιχανούκ τοποθετήθηκε στον θρόνο από τους Γάλλους σε ηλικία μόλις 18 χρονών, αλλά εξελίχθηκε σε έναν έξυπνο πολιτικό. Τον Οκτώβριο του 2004 παραιτήθηκε προς όφελος του γιού του, Νοροντόμ Σιχαμόνι, ο οποίος είναι εξίσου αγαπητός στον λαό όσο ο πατέρας του.

Το Βασίλειο της Καμπότζης, πιο απλά γνωστό ως Καμπότζη είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας με πληθυσμό πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους και πρωτεύουσα την Πνομ Πενχ. Η Καμπότζη είναι διάδοχο κράτος της κάποτε πανίσχυρης Αυτοκρατορίας των Χμερ, που κυβερνούσε το μεγαλύτερο μέρος της Ινδοκίνας μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα.