Ρωσία: To Στάλινγκραντ ξαναμπαίνει στο χάρτη

 Η πόλη Βόλγκογκραντ θα μετονομαστεί και πάλι σε Στάλινγκραντ το Σάββατο, με την ευκαιρία των εορτασμών της 70ής επετείου από την επική μάχη που δόθηκε εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία άλλαξε το ρου του πολέμου.

Οι βουλευτές της τοπικής Δούμας του Βόλγογκραντ αποφάσισαν να χρησιμοποιούν το όνομα "Ηρωική Πόλη Στάλινγκραντ" κατά τις εορταστικές ημέρες, που είναι αφιερωμένες στις επετείους της πολεμικής ιστορίας της πόλης, "κατόπιν αιτήματος πολλών βετεράνων του πολέμου".

Έτσι, εκτός από τις εκδηλώσεις της 2ας Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ονομασία Στάλινγκραντ θα χρησιμοποιείται επίσης άλλες τέσσερις ημέρες κάθε χρόνο. Αυτές είναι η ημέρα της αντιφασιστικής Νίκης της 9ης Μαΐου, η Ημέρα Πένθους της 22ας Ιουνίου, η 23η Αυγούστου, ημέρα Μνήμης των θυμάτων του μαζικού βομβαρδισμού του Στάλινγκραντ και η 19η Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης της συντριβής των Γερμανών έξω από το Στάλινγκραντ.

 Η πόλη ονομαζόταν Τσαρίτσιν κατά την τσαρική περίοδο και πήρε το όνομα του Ιωσήφ Στάλιν το 1925 έως το 1961. Μετονομάστηκε ξανά, αυτή τη φορά σε Βόλγκογκραντ -από τον ποταμό Βόλγα που την διασχίζει- το 1961, στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης που είχε ξεκινήσει ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουτσόφ.