Συρία: Σε εξέλιξη πολεμικές και διπλωματικές μάχες

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται από το πρωί μεταξύ ανταρτών και του συριακού στρατού στα νότια της Δαμασκού, μια περιοχή που ταυτοχρόνως βομβαρδίζεται από τις χερσαίες δυνάμεις του καθεστώτος, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις επικεντρώνονταν στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με τη Ντεράα, στη συνοικία Κάνταμ και στη Νταράγια, όπου στρατιωτικές ενισχύσεις καταφτάνουν συνεχώς , προκειμένου το καθεστώς να ανακαταλάβει την περιοχή την οποία πολιορκεί εδώ και εβδομάδες. Ταυτόχρονα, ο στρατός βομβαρδίζει το Ασάλι, στα νότια της πρωτεύουσας, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις κοντά στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ και στη γειτονική συνοικία Τανταμόν.

Βορειότερα, στην πόλη Χομς, η συνοικία Χαλντιγέ -που πολιορκείται εδώ και έξι μήνες από το στρατό - δέχτηκε βροχή από πυραύλους ενώ έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς και μάχες. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στις επαρχίες Χάμα, Ντεράα και Ντέιρ Εζόρ.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στο Κάιρο, μία ημέρα μετά τις απρόσμενες δηλώσεις του ηγέτη της, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιπολιτευόμενοι είναι έτοιμοι για υπό όρους διάλογο με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

 Σύμφωνα με ένα μέλος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, η σύνοδος αυτή είχε συγκληθεί πριν γίνουν οι δηλώσεις του Άχμεντ Μόαζ αλ Χατίμπ, με σκοπό να συζητηθεί το πώς θα διανεμηθεί η οικονομική βοήθεια που χορήγησε το Κατάρ. "Προφανώς το θέμα της ημερήσιας διάταξης θα αλλάξει τώρα", πρόσθεσε ο Σαμίρ Νάσαρ.