Ρωσία: Εμπάργκο στο αμερικανικό κρέας

 Η Ρωσία σκοπεύει να απαγορεύσει από τις 11 Φεβρουαρίου τις εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν σέβονται τα υγειονομικά της κριτήρια, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία.

Οι αρχές κατηγορούν τους Αμερικανούς εκτροφείς βοοειδών και χοίρων ότι χρησιμοποιούν ρακτοπαμίνη, ένα διατροφικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυϊκής μάζας των ζώων. Αυτή απαγορεύεται στην Ρωσία λόγω του ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή της, η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας Rosselkhoznadzor αναφέρει ότι "παρά τις πολλές προειδοποιήσεις", οι επιθεωρήσεις έδειξαν την παρουσία ρακτοπαμίνης στο κρέας, το οποίο συνιστά "μια κατάφορη παραβίαση των αξιώσεων των κτηνιατρικών και υγειονομικών" ρωσικών αρχών.

Η ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει από το Δεκέμβριο τις ΗΠΑ, και τον Καναδά, για τα νέα υγειονομικά της κριτήρια. Την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε εξάλλου ότι σκοπεύει να απαγορεύσει από τις 4 Φεβρουαρίου την εισαγωγή κατεψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος από τις δύο αυτές χώρες, αλλά η πλειονότητα του κρέατος που εισάγεται είναι σε κατεψυγμένη μορφή. 

Το Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να αναστείλει τα νέα κριτήρια εισαγωγής, τα οποία είναι ασύμβατα με τις υποχρεώσεις της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).   Η κτηνιατρική υπηρεσία Rosselkhoznadzor είχε απορρίψει τις επικρίσεις αυτές ως "αδικαιολόγητες".