Γράμμα από τον πρόεδρο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έκανε σήμερα αισθητή την παρουσία του για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου , οπότε και πήγε στη Κούβα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου. 

Ο Τσάβες έστειλε μήνυμα ενότητας στον λαό της Κούβας δια μέσου επιστολής, την οποία διάβασε σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής των Λατινικών Χωρών στη Χιλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικολάς Μαδούρο. 

Διανθισμένη με αποσπάσματα γνωστών λατινοαμερικάνων συγγραφέων, όπως του Πάμπλο Νερούδα, η δακτυλογραφημένη επιστολή του άρρωστου προέδρου ανέφερε εκτός των άλλων: "Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας στο Σαντιάγκο της Χιλής, αλλά όπως όλοι γνωρίζετε, από τον Δεκέμβριο δίνω για μια ακόμη φορά μάχη για την υγεία και τη ζωή μου". 

Η μακρόχρονη παραμονή του καρκινοπαθούς Τσάβες σε νοσοκομείο της Κούβας και η απουσία του την ημέρα της ορκωμοσίας του, τροφοδοτεί τα σενάρια για την πραγματική κατάσταση της υγείας του και θέτει σε κίνδυνο την 14χρονη θητεία του στην προεδρία της χώρας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.