Με αίμα βάφτηκε πάλι η πλατεία Ταχρίρ

Ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Ταχρίρ ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την Πέμπτη στους 51.

Ο άτυχος άνδρας δεν συμμετείχε στα επεισόδια και δεν είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε η σφαίρα καθώς η Ταχρίρ έχει γίνει για ακόμη μια φορά πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο δίδεται δικαιοδοσία στο στρατό να συλλαμβάνει πολίτες. Στόχος είναι να ενισχυθεί το έργο της αστυνομίας. Δεν είναι ωστόσο σαφές αν το μέτρο ισχύει για ολόκληρη τη χώρα ή μόνον για τις πέντε πόλεις που ο Μοχάμεντ Μόρσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στο Port Said για τις κηδείες όσων έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο στα επεισόδια αλλά και στις κηδείες άλλων θυμάτων οι οποίες εξελίχθηκαν σε νέο γύρο ταραχών.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο αποφασίζει σήμερα αν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο στον οποίο κάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ένα από τα μέλη της συμμαχίας.

"Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας θα συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα για να αποφασίσει τη στάση του", δήλωσε ο Χουσέιν Γκοχάρ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό.

Ο Μόρσι κάλεσε σε διάλογο τους ηγέτες όλων των αιγυπτιακών κομμάτων, αλλά και τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, τον πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον υποψήφιο για την αιγυπτιακή προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι.