Eγκαταλείπουν την Λιβύη οι δυτικοί υπήκοοι

Εγκαταλείπουν μαζικά την Λιβύη οι δυτικοί υπήκοοι, υπό τον φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, μετά και την πρόσφατη κρίση ομηρείας στην Αλγερία με 55 νεκρούς.

Η Αυστραλία ακολούθησε σήμερα το παράδειγμα της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας και κάλεσε τους υπηκόους της στη Βεγγάζη να εγκαταλείψουν την πόλη, μετά την προειδοποίηση από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για "συγκεκριμένη και επικείμενη απειλή" εναντίον των Δυτικών στη Βεγγάζη.

Λίγοι Δυτικοί πιστεύεται ότι έχουν απομείνει στην ανατολική πόλη που ήταν κάποτε στο κέντρο της λαϊκής επανάσταση του 2011. Κάτοικος της πόλης δήλωσε ότι αναχώρηση των διπλωματών "είναι ένα αρνητικό σήμα που δείχνει πόσο κακή είναι η ασφάλεια¨αν και οι λιβυκές αρχές τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για αυτό το κύμα φύγης και ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, ακόμα και σε χώρες όπως η Βρετανία.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τις τελευταίες απειλές ισλαμιστών μαχητών ότι θα θέσουν στο στόχαστρό τους Δυτικούς στη Βεγγάζη, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχει αποστείλει στρατεύματα στο Μάλι.

Η Βεγγάζη υπήρξε το κέντρο της λιβυκής εξέγερσης το 2011 και πέρυσι στην πόλη σημειώθηκε η επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς.