Έρευνα του ΟΗΕ για τις “παράπλευρες απώλειες” από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

 Μετά από έντονες επικρίσεις για το μεγάλο αριθμό θανάτων αθώων πολιτών σε επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον τρομοκρατικών στόχων,ο ΟΗΕ ξεκίνησε σήμερα σχετική έρευνα για να την διερεύνηση ευθυνών.

 Κατά την έρευνα αυτή θα εξεταστούν 25 επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βρετανία και το Ισραήλ χρησιμοποιούν επίσης τέτοια αεροσκάφη ενώ πιστεύεται ότι δεκάδες άλλες χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους τεχνολογία.

Επικεφαλής της έρευνας θα αναλάβει ο Βρετανός δικηγόρος Μπεν Έμερσον, ο οποίος δήλωσε ότι στο επίκεντρο της προσοχής του θα τεθούν 25 επιθέσεις με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων το επεισόδιο του 2011 στο Πακιστάν, όταν κατά την πυραυλική επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκοτώθηκαν περίπου 40 άμαχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, πιστεύεται ότι 2.600-3.404 Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις. Από αυτούς υπολογίζεται ότι 473 έως 889 ήταν πολίτες.

"Είναι αναγκαίο να οριστούν κατεπειγόντως οι αρμόζουσες νομικές και επιχειρησιακές δομές ώστε να ρυθμιστεί η χρήση της τεχνολογίας, κατά τρόπο που να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου", είπε ο Εμερσον , επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα αντιτρομοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ειδικός εισηγητής διευκρίνισε ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να συνεργαστεί πλήρως με την επιτροπή και είπε ότι ελπίζει σε μια καλή συνεργασία και με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Πακιστάν. 

Οι ερευνητές θα εξετάσουν φωτογραφίες και ιατροδικαστικό υλικό και θα πάρουν καταθέσεις από μάρτυρες. Η έκθεση και οι συστάσεις τους θα παρουσιαστούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.