Για “τζιχάντ” προειδοποιούν την Ινδία οι Ταλιμπάν του Πακιστάν

Στα άκρα φαίνεται να οδηγήτρια η τεταμένη κατάσταση στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν. Τις τελευταίες εβδομάδες συμβαίνουν αιματηρά επεισόδια στη μεθόριο μεταξύ του ινδικού και του πακιστανικού στρατού, με τουλάχιστον 7 νεκρούς αν και ατύπως έχει συμφωνηθεί μια εκεχειρία εκατέρωθεν.

Παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης από το Ισλαμαμπάντ, η εξτρεμιστική οργάνωση του Πακιστάν Tehrik-i-Taliban Pakistan (Το κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν) κάλεσε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να σταματήσουν την εξάπλωση της "ινδουιστικής τρομοκρατίας"στο βόρειο κρατίδιο του Κασμίρ, ειδάλλως η οργάνωση θα ξεκινήσει επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σημείωσε επίσης ότι είναι καιρός να ξεκινήσει "ένας πραγματικός ιερός πόλεμος" για την απελευθέρωση των μουσουλμάνων του Κασμίρ.

Νωρίτερα, ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Σουσιλκουμάρ Σίντε κατηγόρησε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης BJP καθώς και την δεξιά ινδουιστική οργάνωση RC, για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Μουσουλμάνων στην Ινδία. 

Το Κασμίρ αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, παρότι η περιοχή έχει ήδη διαμοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών το 1947, ενώ το βορειοδυτικό τμήμα από το 1962 τελεί υπό την κατοχή της Κίνας.