Εύθραυστη η κοινωνική συνοχή στο Κοσσυφοπέδιο

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου καθώς συνεχώς αναζωπυρώνεται η εθνοτική έξαψη, με προκλήσεις εκατέρωθεν. Σήμερα, χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν στο κέντρο της σερβικής πόλης Πρέσεβο, με αφορμή απομάκρυνση, από τη σερβική αστυνομία, του μνημείου των πεσόντων ανταρτών του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών (UCBMP). 

Οι Αλβανοί φώναζαν συνθήματα υπέρ тου UCBMP και ζητούσαν από τους πολιτικούς τους ηγέτες να τηρήσουν σκληρότερη στάση έναντι του Βελιγραδίου. Παρόλα αυτά, η διαδήλωση- η οποία έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- έληξε χωρίς επεισόδια .

Χθες το πρωί, η σερβική αστυνομία κατεδάφισε το μνημείο που ανεγέρθηκε πριν από δύο μήνες μπροστά από το δημαρχείο της πόλης Πρέσεβο. Στο μνημείο αυτό αναγράφονταν τα ονόματα 27 μαχητών του UCBMP, που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη σερβική αστυνομία την περίοδο 1999-2001.

Ο UCBMP αποτελούσε παρακλάδι του "Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών του Κοσόβου" (UCK) και ανέλαβε ένοπλη δράση με στόχο την απόσχιση της κοιλάδας του Πρέσεβο από τη Σερβία και την ένωση με το Κόσοβο. Ο UCK χαρακτηρίστηκε επίσημα από το σερβικό κράτος "τρομοκρατική οργάνωση" και ο ίδιος χαρακτηρισμός της αποδόθηκε και από την KFOR ύστερα από βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε στο Κόσοβο το 2000.

Η απομάκρυνση του μνημείου από το Πρέσεβο προκάλεσε την αντίδραση του ΟΑΣΕ, ο οποίος τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το ζήτημα με ειρηνικά μέσα. Την ανησυχία τους επίσης εξέφρασαν οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, επισημαίνοντας με ανακοινώσεις τους ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που μπορούν να βλάψουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, για βεβήλωση δεκάδων τάφων σε σερβικά νεκροταφεία στο Κόσοβο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, κάνει λόγο η Ορθόδοξη Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.   Καταδικάζοντας το νέο κύμα βίας, η Επισκοπή αναφέρει ότι βεβηλώσεις σερβικών τάφων στις περιοχές Κλοκότ, Πρίλουζιε, Πλεμέντινα και Πρίζρεν, έγιναν μόλις μία εβδομάδα μετά τη βεβήλωση άλλων πενήντα τάφων στο ορθόδοξο νεκροταφείο, στο Κόσοβο Πόλιε.