Ιαπωνία: Ακόμη 52 ακυρώσεις πτήσεων 787

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία All Nippon Airways (ANA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακυρώνει το Σαββατοκύριακο 52 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις λόγω της καθήλωσης του στόλου της των 17 Boeing 787, ενός αεροσκάφους τελευταίας γενιάς του οποίου οι αρχές ανέστειλαν την εκμετάλλευση για τη διεξαγωγή ερευνών ύστερα από σειρά προβλημάτων που παρουσίασε.

"Λαμβάνοντας υπόψη το συμβάν που σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου σε ένα από τα αεροσκάφη μας και την αναστολή της εκμετάλλευσης των αεροσκαφών Boeing 787, επανεξετάσαμε το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων", ανακοίνωσε η εταιρία.

Η ΑΝΑ που ήταν η πρώτη εταιρία η οποία χρησιμοποίησε το Dreamliner στα τέλη του 2011, διευκρίνισε ότι η ακύρωση 44 εσωτερικών πτήσεων (εκ των οποίων 28 το Σάββατο) και 8 διεθνών (δύο το Σάββατο) θα επηρεάσει 7.100 επιβάτες.

Η εταιρεία καθήλωσε τα αεροσκάφη αυτά και από την Τετάρτη ακύρωσε τις πτήσεις της μετά την επείγουσα προσγείωση την ίδια ημέρα ενός αεροσκάφους της σε αεροδρόμιο της νότιας Ιαπωνίας λόγω σοβαρού προβλήματος στη μπαταρία ιόντων λιθίου.

Το συμβάν αυτό και ένα αντίστοιχο μια ημέρα νωρίτερα σε ίδιου τύπου αεροσκάφος της Japan Airlines (JAL) οδήγησαν τις αμερικανικές, ιαπωνικές και ευρωπαϊκές αρχές να ζητήσουν την καθήλωση των Boeing 787 όσο η ασφάλεια του ηλεκτρικού της συστήματος δεν είναι εγγυημένη.

Η ΑΝΑ, που άρχισε να εκμεταλλεύεται εντατικά το Dreamliner δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει πτήσεις καθώς δεν διαθέτει αεροσκάφη σε αντικατάσταση αυτών. Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την αναστολή των πτήσεων για τη Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 του Ιανουαρίου, καθώς δεν θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη μέχρι τότε.

Έρευνες διεξάγονται για να αποσαφηνιστεί το πρόβλημα, αλλά ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος δεδομένης της πολυπλοκότητας του ηλεκτρικού συστήματος, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η JAL που διαθέτει 7 Boeing 787 Dreamliner ακύρωσε επίσης διεθνείς πτήσεις της. Μαζί με την ΑΝΑ που έχει 17 όμοια αεροσκάφη διαθέτουν σχεδόν τα μισά από τα 50 αεροσκάφη αυτού του τύπου που εκτελούν πτήσεις παγκοσμίως.